Studenten onderzoeken duurzaam herontwerp warehouse proces
v.l.n.r.: Celine Haak, Devon Smit, Irene Hartman, Frans Andeweg (Mark Veenstra was afwezig)

Studenten onderzoeken duurzaam herontwerp warehouse proces

Duurzaamheid in logistieke ketens is een belangrijk onderdeel van de opleiding Logistics Management van NHL Stenden in Emmen. Het (her)ontwerpen van toekomstbestendige warehouseprocessen is een van de thema’s die hierbij behandeld wordt. In dat kader zijn vier studenten van NHL Stenden afgelopen september een process redesign project gestart bij Oldenburger|Fritom. Celine Haak, Irene Hartman, Devon Smit en Mark Veenstra deden drie maanden lang onderzoek naar een duurzaam herontwerp van een van onze warehouseprocessen.

“Op welke manier kunnen automatisering en robotisering de efficiency van de warehousing activiteiten van Oldenburger|Fritom vergroten?” Zo luidde de centrale onderzoeksvraag van de projectopdracht die de studenten Celine, Irene, Devon en Mark afgelopen september zijn gestart. Om deze hoofdvraag te beantwoorden, pasten zij de DMADV-methode toe. Deze methode komt voort uit Design for Six Sigma en bestaat uit de volgende hoofdfasen: 

• Define 

• Measure 

• Analyze

• Design

• Verify

Het verschil tussen de DMADV-methode en de door Oldenburger|Fritom gehanteerde DMAIC-methode, Define-Measure-Analyze-Improve-Control, is dat DMAIC wordt toegepast voor de continue verbetering van bestaande processen. De DMADV-methode wordt ingezet voor het (her)ontwerpen van nieuwe processen.

AutoStore

In de beginfase van hun projectopdracht, onderzochten de studenten zes verschillende systemen voor de automatisering en robotisering van onze warehousing activiteiten. Denk hierbij onder andere aan de inzet van drones en een automatische verpakkingslijn. Na de analysefase volgens de DMADV-methode werd, in overleg met ons, gekozen voor het AutoStore systeem. 

Het Noorse AutoStore is een automatisch opslag- en orderpicksysteem dat vooral geschikt is voor fast moving consumer goods in e-fulfilment processen. AutoStore staat wereldwijd bekend om de innovatieve kubus opslagtechnologie. De basis van het systeem is een aluminium grid waarin kunststof bakken op elkaar en naast elkaar worden gestapeld. Bovenop rijden geluidloze robots die door slimme software worden aangestuurd. De robots halen de bakken met de gevraagde goederen naar boven en brengen deze naar de betreffende werkstations.

Innovatieve verduurzaming

Voor het herontwerp van ons e-fulfilment proces met AutoStore hebben de studenten een uitgebreide dataset van ons ontvangen. Deze data gebruikten zij onder andere om de benodigde opslagcapaciteit, seizoensinvloeden en processtappen van orderpicking met AutoStore te onderzoeken. Op basis hiervan hebben Celine, Irene, Devon en Mark een business case opgesteld waarin zij ook de ROI (return on investment) hebben berekend. Afgelopen december hebben zij hun opdracht afgerond en zowel de uitkomsten van hun onderzoek als hun aanbevelingen gepresenteerd. 

Samengevat concludeerden de studenten dat de toepassing van AutoStore inderdaad de efficiency vergroot. Op verschillende gebieden. Zo kunnen er bijvoorbeeld meerdere stappen uit het orderpicking proces worden gehaald, waardoor we onze medewerkers efficiënter kunnen inzetten. Daarnaast heeft AutoStore een zeer hoge opslagdichtheid. Gemiddeld kan de benodigde opslagruimte met 75 procent verminderd worden. Bovendien kunnen de robots zonder verlichting en verwarming werken, hebben ze een extreem laag energieverbruik en regenereren ze stroom.

Celine, Irene, Devon en Mark, onze complimenten voor de professionele uitvoering van deze opdracht en nogmaals hartelijk dank voor jullie waardevolle inzichten voor onze organisatie.


 

Margret Hemel

* paying attention to people *

1y

Mooie samenwerking!

Irene Hartman

Medewerker HR, Finance & Office Management bij Office Service Nederland

1y

Bedankt voor het bieden van de mogelijkheid! We hebben er veel van geleerd!

To view or add a comment, sign in

Explore topics