Copy
EXTRA EDITIE Nieuwsbrief – Nieuw distributiecentrum Veendam

Nieuwbouw duurzaam en innovatief distributiecentrum

Voorwoord CEO


Beste Lezer,

Oldenburger|Fritom gaat uitbreiden in Veendam. Op 29 januari jl. hebben wij het bouwcontract ondertekend voor een tweede distributiecentrum volgens het hoogste duurzaamheidsniveau: 5-sterren BREEAM Outstanding. Bouwgroep Noord uit Drachten en Hardeman uit Veenendaal gaan het nieuwbouwproject realiseren. Naar verwachting vindt de oplevering eind dit jaar plaats.

De aanleiding voor de nieuwbouw is de toenemende vraag naar onze logistieke oplossingen. Naast inbound en outbound activiteiten is ook de vraag naar VAS, value added services, toegenomen. Met deze services willen wij waarde toevoegen aan de logistieke keten van onze klantrelaties. Zij zijn actief in diverse sectoren waaronder hightech, food, healthcare, packaging en fast moving consumer goods. Voorbeelden van de services die wij verlenen zijn verpakkingen op maat, assemblage, kwaliteitscontroles en hygiëne inspecties.

De focus ligt hierbij op kwaliteit, duurzaamheid en innovatie, de punten waarmee Oldenburger|Fritom zich onderscheidt in de markt. Dit is ook de reden waarom wij opnieuw voor nieuwbouw volgens het hoogste BREEAM-niveau hebben gekozen. BREEAM beoordeelt, stimuleert en waardeert ecologische, sociale en economische duurzaamheid in de gebouwde omgeving. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over.
 
Ons nieuwe distributiecentrum zal beschikken over 12.000 palletplaatsen en 900 zonnepanelen. Naast duurzaamheid zal het distributiecentrum eveneens gekenmerkt worden door innovatie, met een volautomatisch opslag- en picksysteem. Dit ligt in het verlengde van onze logistiek 4.0 oplossingen. U leest hoe wij onder de noemer smart logistics continu bezig zijn verschillende aspecten van de end-to-end leverketen te optimaliseren.

Ik wens u veel leesplezier,
René Dale
 

 

Ecologische, sociale en economische duurzaamheid: BREEAM

BREEAM is wereldwijd het meest toegepaste keurmerk voor duurzame gebouwen. Het keurmerk beoordeelt, stimuleert en waardeert ecologische, sociale en economische duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Het keurmerk staat voor het aandragen van innovatieve oplossingen die de duurzaamheidsprestaties van gebouwen optimaliseren.

BREEAM is de afkorting van Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is in 1990 gelanceerd door het Britse BRE (Building Research Establishment). Het is ‘s werelds meest vooraanstaande en gebruikte beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen.
 
De BREEAM-methode meet hierbij meer dan alleen de duurzaamheidsprestatie op het gebied van energieverbruik. Zo wordt er ook gekeken naar de gebruikte materiaalsoorten en de duurzaamheidsprestaties op lange termijn. Er wordt gestreefd naar een klimaatneutraal gebouw. Dit betekent dat het gebouw evenveel energie moet opwekken als dat het verbruikt. Ook een gezond werkklimaat weegt zwaar mee in de BREEAM-beoordeling. Denkt u hierbij aan de hoeveelheid daglicht, luchtventilatie en veiligheidsmaatregelen op de werkvloer.
 
Het BREEAM-NL keurmerk
Naast landen zoals Duitsland, Zweden, Noorwegen en Spanje heeft ook Nederland de BREEAM-methodiek aangepast aan de nationale wet- en regelgeving. De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft zo het BREEAM-NL keurmerk ontwikkeld en geïntroduceerd. BREEAM-NL geldt vandaag de dag als hét keurmerk voor de duurzaamheidsbeoordeling van onder meer Nederlandse nieuwbouw- en renovatieprojecten.
 

V.l.n.r. Albert van der Wiel (DGA BouwGroep Noord), Arnold Hardeman (DGA Hardeman),
René Dale (CEO Oldenburger|Fritom), Arnold de Jong (CEO Fritom Group)
 
Certificering
Er kan een BREEAM-NL certificaat worden behaald voor twee verschillende nieuwbouw fases: de ontwerpfase en de opleverfase. Bij de ontwerpfase wordt een certificaat toegekend voor alleen het ontwerp van het gebouw en dit certificaat vervalt na oplevering. Het certificaat voor de opleverfase is een certificaat voor het gebouw zelf, na de oplevering. Dit is een definitief certificaat en heeft daarom geen einddatum.
 
Om gecertificeerd te kunnen worden vindt een onafhankelijke beoordeling plaats. Door middel van een scoringssysteem wordt gekeken of er voldoende duurzaamheidsprestaties zijn behaald. De eindscore is opgebouwd uit verschillende deelscores op 9 categorieën met ieder een eigen wegingsfactor. Deze categorieën zijn Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Een maximum van 10 innovatiepunten (10%) kan aan de totaalscore worden toegevoegd. Dit betekent dat men een BREEAM-NL score van 110% zou kunnen behalen.
 
 
5-sterren BREEAM Outstanding
Het BREEAM-certificaat is gebaseerd op een onafhankelijke beoordelingsmethode, waarbij de uiteindelijke score wordt gekwalificeerd met 1 ster (Pass) tot 5 sterren (Outstanding).
Het bestaande BREEAM Outstanding distributiecentrum van Oldenburger|Fritom in Veendam ontving bij de oplevering in 2019 een scoringspercentage van 97,27%. Tot op heden is dit de hoogste BREEAM-score die is toegekend aan een distributiecentrum in Noord-Nederland.
 
Ons nieuwe distributiecentrum
Ook ons nieuwe distributiecentrum in Veendam zal door Bouwgroep Noord en Hardeman gerealiseerd worden volgens het hoogste BREEAM-niveau. Naast 900 zonnepanelen, die op het dak geïnstalleerd worden, is het distributiecentrum all-electric, zonder gasaansluiting. Om dit te realiseren, worden energiezuinige warmtepompen geïnstalleerd, evenals LED-verlichting. Op ons terrein is een circulaire milieustraat ingericht voor optimale afvalverwerking. Verder wordt er specifieke beplanting geplaatst om de ecologische waarde te vergroten. De lokale natuurwaarden worden eveneens versterkt door een insectenhotel en diverse nestkasten.
 


Innovatieve smart logistics oplossingen

Naast duurzaamheid zal ons nieuwe distributiecentrum eveneens gekenmerkt worden door innovatie, met een volautomatisch opslag- en picksysteem. Dit ligt in het verlengde van onze logistiek 4.0 oplossingen. Onder de noemer smart logistics zijn wij continu bezig verschillende aspecten van de end-to-end leverketen te optimaliseren. Zo willen wij onze logistieke oplossingen naadloos laten aansluiten op de slimme industrie 4.0 productiefaciliteiten van onze klantrelaties.
 

Ons nieuwe distributiecentrum zal worden voorzien van een zogeheten AGV-systeem, een Automated Guided Vehicle-systeem. AGV’s zijn automatische geleide voertuigen die autonoom het transport en de handeling van verpakkingsunits regelen. Dit systeem is 24/7 inzetbaar om verpakkingsunits op de juiste locatie in de stelling te plaatsen. AGV’s zijn zeer nauwkeurig waardoor, onder meer, schade wordt voorkomen. Ook de foutkans wordt door de inzet van AGV’s tot een minimum beperkt.

Samengevat zijn de voordelen van een AGV-systeem:
  • Betrouwbaar en continu proces
  • Bewezen technologie
  • Minder schades
  • Minimale foutkans
  • Besparing arbeidskosten
Peinemann Veendam
Onze partner in het AGV-systeem is Peinemann in Veendam. Peinemann is al sinds 1954 landelijk bezig met het verhuren van heftrucks. Deze passie is de kern van het bedrijf, dat inmiddels is uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de industrie. Peinemann ziet zichzelf niet als een bedrijf, maar als een one-stop-shop voor zowel horizontaal als verticaal transport. De expertise ligt in het soepel laten verlopen van logistieke processen binnen diverse sectoren zoals de bouw, industrie en logistiek.
 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

 

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Bergamo (IT)

   
24100801-2745-4ff7-ba47-d6be91dd9578.png   27463366-c134-43f7-b0d6-63a65c5252b1.png
Website   LinkedIn
Copyright © 2023 Oldenburger|Fritom, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze email omdat u een relatie bent van Oldenburger|Fritom.
Heeft u geen interesse? U kunt zich hier uitschrijven.