Copy
Noord-Nederland richt vizier op duurzame innovaties

Noord-Nederland richt vizier op duurzame innovaties

Voorwoord CEO


Beste Lezer,

Noord-Nederland vervult regelmatig een koploperspositie in duurzame innovaties. Dit is niet in de laatste plaats het geval bij bedrijven op het GETEC.PARK EMMEN. Zo behoort het hier gevestigde BASF 3D Printing Solutions tot de wereldtop in de ontwikkeling en productie van 3D printdraden uit onder meer biobased materiaal. Sinds 2020 mag Oldenburger|Fritom zich hun logistiek partner noemen. Waarom BASF 3DPS voor ons kiest? We vroegen het aan Directeur Operations Bonne Posthuma.

Op steenworp afstand van het GETEC.PARK EMMEN bevindt zich een van de locaties van NHL Stenden Hogeschool. De locatie in Emmen biedt verschillende logistieke opleidingen, waaronder Logistics Management. Bij deze opleiding, die in Nederland meermaals is uitgeroepen tot de beste in haar soort, ligt de focus op duurzaam supply chain management. Hierin kunnen studenten bij Oldenburger|Fritom terecht voor projectopdrachten. U leest over de opdracht die vier studenten eind vorig jaar bij ons uitvoerden.

Onze vaste rubriek De Wereld Om Ons Heen gaat deze keer over de stijgende verkoopprijzen van industriële producenten in de eurozone. In 2022 zijn deze producentenprijzen gemiddeld met maar liefst 34,4 procent gestegen ten opzichte van 2021. De redenen hiervoor zijn de hogere kosten voor energie, grondstoffen en loon.
 
Ten slotte vindt op zaterdag 18 februari a.s. de tweede Hondsrugderby van dit eredivisieseizoen plaats: FC Groningen vs. FC Emmen. Voorafgaand aan de wedstrijd organiseert Oldenburger|Fritom in samenwerking met Stichting FC Groningen in de Maatschappij een bijeenkomst over MVO & Duurzaamheid. Hierbij bieden we een podium aan het Noord-Nederlandse studententeam Top Dutch Solar Racing, dat in oktober opnieuw deelneemt aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Meer hierover in deze nieuwsbrief.

Ik wens u veel leesplezier,
René Dale
 

 

‘Ons partnership vormt een goede basis voor een duurzame toekomst’

Wat begon met een vraag naar logistieke ruimte heeft geleid tot een duurzame partnershiprelatie. Sinds 2020 verzorgt Oldenburger|Fritom de logistiek voor BASF 3D Printing Solutions in Emmen zodat zij zich op hun corebusiness kunnen richten: het ontwikkelen en produceren van duurzame en innovatieve 3D printdraden, zogeheten filamenten. Onlangs vroegen we Bonne Posthuma, Directeur Operations bij BASF 3DPS, hoe hij onze samenwerking ervaart.
 

Ons eerste contact was eind 2019. Jullie benaderden ons toen omdat jullie meer logistieke ruimte zochten. Niet lang daarna hebben jullie ervoor gekozen om de logistiek – transport, warehousing en value added services – aan ons te outsourcen. Wat is bij deze keuze bepalend geweest?
“Vanuit mijn vorige positie binnen BASF (Supply Chain Manager BASF Heerenveen, red.) was ik al bekend met de Fritom Logistic Solutions Group. Deze ervaring leerde mij dat afspraken worden nagekomen en dat er voor de meeste uitdagingen een passende oplossing wordt gevonden. Deze eerdere positieve ervaring kreeg ik bij Oldenburger|Fritom bevestigd.
 

Daarnaast gaat onze samenwerking gepaard met wederzijds vertrouwen. Dit is voor BASF 3DPS van groot belang. Bij value added services bijvoorbeeld, doen jullie aanpassingen aan ons eindproduct. Wanneer dit niet goed of netjes gebeurt, zal dit niet goed afstralen op onze klanten. Jullie focus op kwaliteit is daarom zeker bepalend geweest bij onze keuze, we zijn tevreden over jullie dienstverlening.”

BASF heeft als missiestatement ‘We creëren chemie voor een duurzame toekomst’. Duurzaam ondernemen en innovatie zijn ook verankerd in de strategie van Oldenburger|Fritom. Sluit onze strategie goed aan op die van jullie?
“De kernwaarden van Oldenburger|Fritom zijn sterk vergelijkbaar met die van BASF 3DPS.  Inderdaad de hoge innovatie graad en we hebben allebei duurzaamheid hoog in ons vaandel. Ook investeren jullie net als BASF 3DPS volop in jullie medewerkers. Dit zorgt er onder andere voor dat medewerkers zich betrokken voelen bij onze beide organisaties.”

Wat zijn jullie toekomstverwachtingen in relatie tot het partnership met Oldenburger|Fritom?
“Door onze sterke groei en drang naar professionalisering, hebben we een paar jaar geleden bewust de keuze gemaakt om de logistiek bij jullie onder te brengen. Zoals genoemd, zijn we tevreden over jullie dienstverlening. BASF 3DPS opereert in een markt die relatief jong en dynamisch is. Daarom hechten we veel waarde aan een logistiek partner die met ons meedenkt en ons hierin ondersteunt. Ons partnership vormt een goede basis voor een duurzame toekomst.” 
 
BASF, een van de grootste chemiebedrijven ter wereld, werd in 1865 opgericht en heeft het hoofdkantoor in Ludwigshafen am Rhein, in het zuidwesten van Duitsland. Binnen de BASF-groep werken circa 111.000 medewerkers in meer dan 90 landen aan innovatieve producten voor een duurzame toekomst. BASF wil hiermee bijdragen aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen en voedselbeschikbaarheid.

In Nederland heeft BASF meerdere locaties, waaronder BASF 3D Printing Solutions in Emmen, dat in 2017 van Innofil3D werd overgenomen. BASF 3DPS is gevestigd op het GETEC.PARK EMMEN en is onderdeel van BASF Forward AM, met hoofdkantoor in het Duitse Heidelberg. In Emmen worden hoogwaardige draden voor 3D printers (filamenten) ontwikkeld en geproduceerd onder de naam Ultrafuse®.

 



Studenten onderzoeken duurzaam herontwerp warehouse proces

Duurzaamheid in logistieke ketens is een belangrijk onderdeel van de opleiding Logistics Management van NHL Stenden in Emmen. Het (her)ontwerpen van toekomstbestendige warehouseprocessen is een van de thema’s die hierbij behandeld wordt. In dat kader zijn vier studenten van NHL Stenden afgelopen september een process redesign project gestart bij Oldenburger|Fritom. Celine Haak, Irene Hartman, Devon Smit en Mark Veenstra deden drie maanden lang onderzoek naar een duurzaam herontwerp van een van onze warehouseprocessen.

“Op welke manier kunnen automatisering en robotisering de efficiency van de warehousing activiteiten van Oldenburger|Fritom vergroten?” Zo luidde de centrale onderzoeksvraag van de projectopdracht die de studenten Celine, Irene, Devon en Mark afgelopen september zijn gestart. Om deze hoofdvraag te beantwoorden, pasten zij de DMADV-methode toe. Deze methode komt voort uit Design for Six Sigma en bestaat uit de volgende hoofdfasen: 
  • Define 
  • Measure 
  • Analyze
  • Design
  • Verify
Het verschil tussen de DMADV-methode en de door Oldenburger|Fritom gehanteerde DMAIC-methode, Define-Measure-Analyze-Improve-Control, is dat DMAIC wordt toegepast voor de continue verbetering van bestaande processen. De DMADV-methode wordt ingezet voor het (her)ontwerpen van nieuwe processen.

AutoStore
In de beginfase van hun projectopdracht, onderzochten de studenten zes verschillende systemen voor de automatisering en robotisering van onze warehousing activiteiten. Denk hierbij onder andere aan de inzet van drones en een automatische verpakkingslijn. Na de analysefase volgens de DMADV-methode werd, in overleg met ons, gekozen voor het AutoStore systeem. 

Het Noorse AutoStore is een automatisch opslag- en orderpicksysteem dat vooral geschikt is voor fast moving consumer goods in e-fulfilment processen. AutoStore staat wereldwijd bekend om de innovatieve kubus opslagtechnologie. De basis van het systeem is een aluminium grid waarin kunststof bakken op elkaar en naast elkaar worden gestapeld. Bovenop rijden geluidloze robots die door slimme software worden aangestuurd. De robots halen de bakken met de gevraagde goederen naar boven en brengen deze naar de betreffende werkstations.

Innovatieve verduurzaming
Voor het herontwerp van ons e-fulfilment proces met AutoStore hebben de studenten een uitgebreide dataset van ons ontvangen. Deze data gebruikten zij onder andere om de benodigde opslagcapaciteit, seizoensinvloeden en processtappen van orderpicking met AutoStore te onderzoeken. Op basis hiervan hebben Celine, Irene, Devon en Mark een business case opgesteld waarin zij ook de ROI (return on investment) hebben berekend. Afgelopen december hebben zij hun opdracht afgerond en zowel de uitkomsten van hun onderzoek als hun aanbevelingen gepresenteerd.
 
Celine Haak, Devon Smit, Irene Hartman en Frans Andeweg (Afwezig: Mark Veenstra)

Samengevat concludeerden de studenten dat de toepassing van AutoStore inderdaad de efficiency vergroot. Op verschillende gebieden. Zo kunnen er bijvoorbeeld meerdere stappen uit het orderpicking proces worden gehaald, waardoor we onze medewerkers efficiënter kunnen inzetten. Daarnaast heeft AutoStore een zeer hoge opslagdichtheid. Gemiddeld kan de benodigde opslagruimte met 75 procent verminderd worden. Bovendien kunnen de robots zonder verlichting en verwarming werken, hebben ze een extreem laag energieverbruik en regenereren ze stroom.

Celine, Irene, Devon en Mark, onze complimenten voor de professionele uitvoering van deze opdracht en nogmaals hartelijk dank voor jullie waardevolle inzichten voor onze organisatie.
 
 
De wereld om ons heen
Producentenprijzen eurozone fors gestegen

De verkoopprijzen van industriële producenten in de eurozone zijn in 2022 fors gestegen. Dit komt door hogere kosten voor energie, grondstoffen en loon. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat stegen de producentenprijzen in de eurozone vorig jaar gemiddeld met maar liefst 34,4 procent ten opzichte van 2021.

Door de oorlog in Oekraïne ging niet alleen de gasprijs fors omhoog, maar ook de kosten voor verschillende materiaalsoorten zoals hout, staal en andere grondstoffen. Daar komt bij dat ook de loonkosten hard zijn gestegen doordat ondernemingen meer loon bieden om personeel te vinden op de krappe arbeidsmarkt. Daarnaast werden cao’s afgesloten met loonstijgingen.

Industriële producenten zagen en zien zich hierdoor genoodzaakt de prijzen te verhogen om de gestegen kosten te compenseren. Gevolg is dat consumenten meer geld kwijt zijn. Hierbij gaat het niet alleen om energie, maar ook om consumentengoederen, auto’s, witgoed en fabrieksmachines. De gemiddelde stijging van de producentenprijzen in de gehele Europese Unie was vorig jaar 34,3 procent ten opzichte van 2021.
   


Bijeenkomst MVO & Duurzaamheid in de Euroborg

Op zaterdag 18 februari aanstaande vormt stadion de Euroborg het decor van de tweede Hondsrugderby dit eredivisieseizoen: FC Groningen vs. FC Emmen. Ook deze keer zijn Century Autogroep en Oldenburger|Fritom de trotse partners van wedstrijd. Voorafgaand aan de derby organiseert Oldenburger|Fritom in samenwerking met Stichting FC Groningen in de Maatschappij een bijeenkomst over MVO & Duurzaamheid. Daarbij bieden we een podium aan het Top Dutch Solar Racing team.
 

Oldenburger|Fritom is maatschappelijk partner van Stichting FC Groningen in de Maatschappij. Met deze stichting wil FC Groningen bewegingsarmoede tegengaan in het verzorgingsgebied van de club. De Maatschappelijke Box in stadion de Euroborg is de ontmoetingsplek van de partners van de stichting. Hier organiseren we voorafgaand aan de derby een bijeenkomst over MVO & Duurzaamheid. De aanwezigen zullen eerst kennismaken met ons beleid hierin. Welke strategische keuzes maken we bijvoorbeeld om ons te onderscheiden? Daarbij zullen we toelichten waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen een centrale positie inneemt binnen onze organisatie.

Logistiek partner TDSR
Na onze korte presentatie bieden we een podium aan Top Dutch Solar Racing. De missie van dit Noord-Nederlandse studententeam is het bouwen van een duurzame en innovatieve zonneauto, voor deelname aan de fameuze Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Top Dutch Solar Racing is uniek, want in tegenstelling tot de andere deelnemers is het geen universiteitsteam.
 
 

Het is een team met mbo-, hbo- en wo-studenten van de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en het Alfa College. De studenten maken zich nu op voor de 2023-editie van de World Solar Challenge. Deze vindt plaats van 20 tot en met 27 oktober aanstaande en ook deze keer zal Oldenburger|Fritom het team als logistiek partner terzijde staan.
 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

 

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Bergamo (IT)

   
24100801-2745-4ff7-ba47-d6be91dd9578.png   27463366-c134-43f7-b0d6-63a65c5252b1.png
Website   LinkedIn
Copyright © 2023 Oldenburger|Fritom, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze email omdat u een relatie bent van Oldenburger|Fritom.
Heeft u geen interesse? U kunt zich hier uitschrijven.