Copy
Sectorgerichte oplossingen uit Groningen

Sectorgerichte oplossingen uit Groningen

Voorwoord CEO


Beste Lezer,

Op donderdag 10 november was het precies 105 jaar geleden dat Oldenburger|Fritom werd opgericht. We staan nog één keer stil bij deze bijzondere mijlpaal. In onze voorgaande twee edities gaven we een inkijkje in 105 jaar transport en warehousing. In deze najaarseditie aandacht voor onze derde servicepijler: supply chain management. Al sinds de oprichting van ons bedrijf ligt de focus hierbij op sectorgerichte oplossingen.

Anno 2022 zijn we actief binnen uiteenlopende sectoren waaronder hightech, food, healthcare en fast moving consumer goods. Ook voor klantrelaties in de packaging sector verzorgen we maatwerk in ketenmanagement. Onder andere voor ESKA, eveneens een gevestigde naam in de provincie Groningen en een wereldspeler in massief karton en grafisch karton. Ons contact bij ESKA, Global Transport Manager Roel Cuperi, gaat in april met pensioen. Hij blikt terug op ons duurzame partnership.

Onze vaste rubriek De Wereld Om Ons Heen gaat deze keer over de kostenontwikkelingen in de logistiek. De gerealiseerde kostenontwikkeling 2022 is fors hoger uitgevallen dan eind 2021 werd geprognotiseerd door Panteia. Ook komend jaar worden de logistieke kosten beïnvloed door de energiecrisis, de hoge inflatie en de groeiende economische onzekerheid.

Juist in deze onzekere tijd treedt Oldenburger|Fritom in dialoog met haar medewerkers. Onze sessies in persoonlijk coachend leiderschap bieden hiervoor een geschikte gelegenheid. U leest over onze sessie van 24 oktober, waarin we onze persoonlijke ervaringen deelden met de maatschappelijke actualiteit.
 
Ten slotte vindt Oldenburger|Fritom het vooral nu belangrijk om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Datzelfde geldt voor Century Autogroep uit Groningen die dit jaar het 90-jarig bestaan viert. We zijn allebei business partner van FC Emmen en FC Groningen en geven samen uiting aan onze sociale betrokkenheid. Hoe we dit doen? In deze nieuwsbrief leest u er alles over.

Ik wens u veel leesplezier,
René Dale
 

 

105 jaar sectorgerichte oplossingen
 

‘Oldenburger|Fritom levert een grote bijdrage aan het succes van ESKA’

Sinds 1917 focust Oldenburger|Fritom zich op sectorgerichte oplossingen in transport en warehousing. In 2004 is daar supply chain management bijgekomen. Met de Lean Six Sigma methode als basis gaan we hierin duurzame partnerships aan. Onder andere met ESKA, wereldwijd actief in de kartonsector. Binnen ons partnership hebben we nauw contact met Roel Cuperi, werkzaam als Global Transport Manager in het Groningse Sappemeer. In april gaat hij met pensioen en daarom vroegen we hem hoe hij terugkijkt op onze jarenlange samenwerking.

In de afgelopen 25 jaar van zijn ruim 40 jaar tellende carrière heeft Cuperi zich ontfermd over procurement transport gereed product. “Het gereed product van ESKA wordt via wegtransport en zeevracht bij klanten over de hele wereld afgeleverd. In totaal gaat het om circa 15.000 vrachtbewegingen per jaar.” Sinds 2009 mag Oldenburger|Fritom zich partner noemen van de internationale kartonproducent. “In plaats van een klassieke klant-leverancier relatie wil ESKA samenwerken met logistieke partijen die bereid zijn om te investeren in een meerjarig partnership.”

‘Guaranteed Supply’
De reden hiervoor is dat partners zo structureel kunnen bijdragen aan de uitvoering van de ‘Guaranteed Supply’ strategie van ESKA. “Dit kunnen en willen we alleen doen met partners die met ons de discussie aan willen gaan, in de breedste zin van het woord. Zo komen we samen tot de best mogelijke oplossingen. Oldenburger|Fritom is voor ons een belangrijke strategische partner die dit met innovatieve kwaliteit in de praktijk weet te brengen. Derhalve levert Oldenburger|Fritom een grote bijdrage aan het succes van ESKA. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het partnership de komende jaren wordt voortgezet en wellicht zelfs wordt uitgebreid.”

 
Prettige contacten
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 gaat Cuperi met pensioen. “Graag wil ik iedereen bij Oldenburger|Fritom die bij ESKA betrokken is, en is geweest, hartelijk bedanken voor de service die we hebben ontvangen. Persoonlijk zullen mij de meer dan prettige contacten bijblijven die ik gedurende de jarenlange samenwerking met Oldenburger|Fritom heb gehad.”

 
fca40cb5-e501-4b72-8a41-68f04a3d743f.pngVoortgekomen uit de befaamde Groninger strokartonindustrie, vervult ESKA wereldwijd een toonaangevende positie als kartonproducent. ESKA maakt massief karton en grafisch karton voor onder andere boeken, orders, displays, puzzels en spelborden. Daarnaast behoort ook speciaal karton tot het productportfolio, dat wordt gebruikt voor luxe verpakkingen. ESKA heeft twee productielocaties in Hoogezand-Sappemeer en lokale verkoopkantoren en servicecentra in Europa, de Verenigde Staten en Azië.

 


 
De wereld om ons heen
Panteia-rapport 2022/2023

Jaarlijks brengt Panteia de kostenontwikkelingen van het goederenvervoer en aanverwante logistieke activiteiten in kaart. Het onderzoeks- en adviesbureau doet dit in opdracht van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en evofenedex. Het Panteia-rapport is bedoeld als leidraad en geeft onafhankelijk inzicht in de verwachte ontwikkelingen van logistieke kosten.

Met de Russisch-Oekraïense Oorlog als voornaamste oorzaak, is de gerealiseerde kostenontwikkeling 2022 fors hoger uitgevallen dan eind 2021 werd geprognotiseerd. Bijvoorbeeld voor grensoverschrijdend vervoer inclusief brandstofkostenontwikkeling. Hiervoor verwachtte Panteia een kostenstijging van 3,6 procent tot 5,1 procent, terwijl de gerealiseerde kostenontwikkeling 8,5 procent tot 16 procent is. Daarnaast zijn eveneens de kosten voor zaken als verzekeringen en banden veel hoger uitgevallen.

Ook in 2023 zullen de energiecrisis, de hoge inflatie en de groeiende economische onzekerheid de logistieke kosten beïnvloeden. Dit bleek uit het Panteia-rapport over 2022/2023 dat onlangs verscheen. Een belangrijke reden hiervoor zijn de salarissen. Deze worden per 1 januari a.s. met 7,5 procent verhoogd volgens de cao voor het beroepsgoederenvervoer.
   
 

Hoe ervaren onze medewerkers deze onzekere tijd?

De oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen, dure boodschappen en de impact van de coronapandemie: het houdt ons allemaal bezig. Juist in deze onzekere tijd treedt Oldenburger|Fritom in dialoog met haar medewerkers. Onze sessies in persoonlijk coachend leiderschap, waaraan onze gehele organisatie deelneemt, bieden hiervoor een geschikte gelegenheid.

Voor de juiste balans tussen persoonlijke ontwikkeling en collectieve ambitie organiseert Oldenburger|Fritom jaarlijks meerdere sessies in persoonlijk coachend leiderschap. Gonnie van Alphen van de Mindset Company begeleidt ons hierin. Door inzicht te geven in hoe het brein werkt, laat ze ons bewust worden van onze gedachtenpatronen. Op deze manier leren we hoe we het beste met veranderingen om kunnen gaan. Zowel zakelijk als privé. Tijdens de sessie van 24 oktober jl. stonden de actuele gebeurtenissen en onzekere tijd centraal.

Druk van buitenaf
Gonnie begon de sessie met een algemene presentatie over de drie breinsystemen: het emotiebrein dat voelt, het denkbrein dat denkt en het instinctieve brein dat doet. Vervolgens zette ze uiteen welke rol deze drie breinsystemen spelen bij druk van buitenaf, zoals de stijgende kosten voor levensonderhoud. Een ander voorbeeld van externe druk is de impact van de coronapandemie. Na de presentatie gingen we in groepen uiteen om verder te praten over wat ons vandaag de dag bezighoudt.
 

Rode draad
Aan het eind van de sessie werd de rode draad besproken. Momenteel heeft niemand financiële problemen. De gezonde solvabiliteit van Oldenburger|Fritom stelt hierin gerust, met het oog op de continuïteit van het werk. Toch maken onze collega’s zich wel zorgen over de huidige situatie, over de jeugd en de sociale ontwikkelingen. Een paar jaar geleden, toen de coronapandemie uitbrak, was er nog perspectief. Nu is er onzekerheid over de toekomst. Vooral de verruwing van de maatschappij wordt als negatief ervaren. Tegelijkertijd worden zaken als eigen tijd, creativiteit, verbondenheid en samenwerking meer gewaardeerd.

Na afloop gaven alle medewerkers aan dat zij het waarderen dat dit thema bespreekbaar wordt gemaakt en de nodige aandacht krijgt.
 
 

Wedstrijdsponsoren van de Hondsrugderby

Waar Oldenburger|Fritom nu 105 jaar bestaat, viert mobiliteitspartner Century dit jaar zijn 90e verjaardag. Als gevestigde namen in de provincies Groningen en Drenthe vinden we het allebei belangrijk om zichtbaar uiting te geven aan onze sociale betrokkenheid. Daarom treden we samen op als sponsoren van de Hondsrugderby, de wedstrijden tussen de profvoetbalclubs FC Emmen en FC Groningen.

In Veendam zijn Century en Oldenburger|Fritom bijna buren van elkaar. Aangezien Oldenburger|Fritom vanuit duurzaamheidsoogpunt bij voorkeur zakendoet met regionale providers, werd in 2005 voor een partnership met Century gekozen. Sindsdien worden hier al onze bedrijfswagens gekocht. Tussen Erik Meems, de directeur-eigenaar van Century, en onze CEO René Dale was er meteen een klik. Zowel zakelijk als persoonlijk. Dit komt niet in de laatste plaats doordat beiden geboren Oost-Groningers zijn. Nuchterheid en een no-nonsense aanpak zijn daardoor kenmerkend voor onze beide ondernemingen. Ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de betrokkenheid bij de regionale samenleving staan beiden er op eenzelfde manier in.
 

Sociale betrokkenheid
Zo is Century mobiliteitspartner van zowel FC Emmen als FC Groningen. Oldenburger|Fritom is naast business partner van FC Emmen maatschappelijk partner van Stichting FC Emmen Naoberschap en Stichting FC Groningen in de Maatschappij. Vorig jaar besloten Century en Oldenburger|Fritom om de wedstrijden tussen beide clubs gezamenlijk te sponsoren. Daarvoor hebben we voor een van onze trailers een speciaal kleed laten maken. Deze vrachtwagencombinatie rijdt momenteel door de provincies Drenthe en Groningen om de Hondsrugderby in de spotlights te zetten.
 
fca40cb5-e501-4b72-8a41-68f04a3d743f.pngDe naam Hondsrugderby verwijst naar de Hondsrug, een langgerekte rug in de provincies Drenthe en Groningen die zich uitstrekt tussen Emmen en de stad Groningen. De Hondsrug is samen met een deel van het omringende gebied het enige UNESCO Geopark van Nederland.

Sinds 1975 is de Hondsrugderby 20 keer gespeeld. FC Emmen wist acht keer te winnen, FC Groningen tien keer en twee keer werd het gelijkspel. Het laatste gelijkspel dateert van 30 oktober jl., de eerste ontmoeting in dit eredivisieseizoen. De tweede ontmoeting vindt plaats op zondag 19 februari 2023 in stadion Euroborg in Groningen.
 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

 

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Bergamo (IT)

   
24100801-2745-4ff7-ba47-d6be91dd9578.png   27463366-c134-43f7-b0d6-63a65c5252b1.png
Website   LinkedIn
Copyright © 2022 Oldenburger|Fritom, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze email omdat u een relatie bent van Oldenburger|Fritom.
Heeft u geen interesse? U kunt zich hier uitschrijven.