Copy
Vitaliteit: een gezonde geest in een gezond lichaam

Vitaliteit: een gezonde geest in een gezond lichaam

Voorwoord CEO


Beste Lezer,

‘Mens sana in corpore sano’, Latijn voor ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, is een bekend motto in de sportwereld. Ook binnen de bedrijfswereld wordt dit motto steeds vaker gebruikt om een vitale leefstijl onder medewerkers te stimuleren. Bij Oldenburger|Fritom combineren we beide werelden door al onze medewerkers een vitaliteitsscan aan te bieden bij Cijntje Personal Fit in Veendam. U leest hoe voormalig profvoetballer Angelo Cijntje onze collega’s inzicht geeft in hun sociaal en mentaal welzijn, gezondheid en vitaliteit.

Een belangrijke reden waarom vitaliteitsmanagement bij Oldenburger|Fritom prioriteit heeft, is omdat we taken en verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in onze organisatie leggen. Goed leiderschap is hierbij essentieel en dat begint bij zelfkennis. Daarom heeft het managementteam van Oldenburger|Fritom afgelopen mei een uitgebreid assessment gehad van Akerendam. In deze nieuwsbrief meer over hoe de bedrijfspsychologen van Akerendam vorm en inhoud hebben gegeven aan dit assessment.

Al geruime tijd focust Oldenburger|Fritom zich niet alleen op het stimuleren van een vitale leefstijl onder haar eigen medewerkers. Passend bij onze duurzaamheidsstrategie, doen we dit ook in de regionale samenleving. Zo zijn we bijvoorbeeld maatschappelijk partner van stichting FC Groningen in de Maatschappij. Op maandag 19 juni jl. werden onze medewerkers door de stichting uitgenodigd in stadion de Euroborg. Hier kregen zij onder andere een presentatie over de Meer en Beter Bewegen programma’s van de club.
 
Ten slotte, in onze vaste rubriek De Wereld Om Ons Heen, leest u meer over de Groninger Ondernemingsprijs. Oldenburger|Fritom behoort dit jaar tot de tien genomineerden voor deze prestigieuze erkenning. Een erkenning die te danken is aan het jarenlange vertrouwen van onze relaties in onze dienstverlening en de inzet en toewijding van onze medewerkers. We zijn dan ook enorm trots op deze nominatie.

Ik wens u veel leesplezier,
René Dale
 

 

Vitaliteitsscan voor alle medewerkers

In de platte organisatiestructuur van Oldenburger|Fritom maken de medewerkers het verschil. Daarom investeren we volop in hun sociaal en mentaal welzijn, gezondheid en vitaliteit. Hierbij stimuleren we een groeimindset en organiseren we jaarlijks meerdere sessies in persoonlijk coachend leiderschap waar onze gehele organisatie aan deelneemt. Daarnaast krijgen al onze medewerkers een vitaliteitsscan aangeboden bij Cijntje Personal Fit in Veendam.

Afgelopen voorjaar stond onze gezamenlijke sessie in persoonlijk coachend leiderschap in het teken van vitaliteit: een gezonde geest in een gezond lichaam. Naast Gonnie van Alphen van de Mindset Company, die onze organisatie in persoonlijk coachend leiderschap begeleidt, was ook voormalig profvoetballer Angelo Cijntje te gast. Hij gaf een toelichting op de vitaliteitsscan die onze collega’s bij Cijntje Personal Fit in Veendam kunnen laten uitvoeren. De scan geeft ze inzicht in zowel hun mentale als fysieke gezondheid.
 
 
Levenswiel
De vitaliteitsscan begint bij Cijntje Personal Fit met een online vragenlijst op basis van het Levenswiel, ‘Wheel of Life’ in het Engels. Dit is een tool om balans in het leven te brengen door persoonlijke doelen te stellen. Het Levenswiel bestaat uit verschillende onderwerpen:
  • Algemene gezondheid
  • Voldoende beweging
  • Optimale voeding
  • Werk en persoonlijke groei
  • Ondersteunende relaties
  • Financiën
  • Positief denken en vertrouwen
  • Ontspanning en regelmatig herstel
Metingen en testen
Voorafgaand aan de testen wordt de bloeddruk gemeten, evenals de BMI (Body Mass Index) en de buikomvang. Vervolgens worden drie testen van elk drie minuten uitgevoerd. Allereerst een test op herstelvermogen door te fietsen in een constant tempo. Daarbij wordt de hartslag gemeten om inzichtelijk te maken hoe snel deze daalt na inspanning. De tweede test is gericht op het uithoudingsvermogen door het duwen van een externe weerstand. Als laatste wordt de kracht getest door middel van een knijpkrachttest en een muurzittest.
 
Naar aanleiding van de scan krijgen onze medewerkers professioneel advies voor een persoonlijk en resultaatgericht plan van aanpak. Na de zomer wordt de vitaliteitsscan opnieuw uitgevoerd om te kijken wat de ontwikkelingen zijn.
 
 
Over Cijntje Personal Fit
Cijntje Personal Fit in Veendam werd in 2013 opgericht door voormalig profvoetballer Angelo Cijntje. Hij kwam onder andere uit voor SC Heerenveen, SC Veendam en FC Groningen, waar hij in het seizoen 2013/14 zijn professionele voetbalcarrière afsloot.

Cijntje Personal Fit biedt verschillende concepten op het gebied van training en coaching. De missie is om de best mogelijke omgeving te creëren waarmee de best mogelijke resultaten behaald kunnen worden. Kenmerkend voor de werkwijze is de aandacht voor de sporter en de mens achter de sporter.

 



Uitgebreid assessment van ons managementteam

Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden bij Oldenburger|Fritom zo laag mogelijk in de organisatie gelegd. Door onze collega’s hierbij vertrouwen te geven, willen we het ondernemerschap stimuleren om zo gezamenlijk onze doelen te bereiken. Hierbij is goed leiderschap essentieel en dat begint bij zelfkennis. Daarom heeft ons managementteam afgelopen mei een uitgebreid assessment gehad.
 

Het assessment werd verzorgd door de bedrijfspsychologen van Akerendam, waarmee Oldenburger|Fritom al meer dan twintig jaar een partnership heeft. Akerendam laat organisaties meer resultaat behalen door mensen en teams beter te laten samenwerken. Voor de doordachte, en toch vaak verrassend simpele, adviezen die Akerendam geeft, maken de bedrijfspsychologen onder andere gebruik van assessments. Daarnaast zetten zij hun expertise in voor persoonlijke coaching en team coaching, development centers en incompany trainingen.

Eén van de onderdelen van het assessment was een capaciteitentest met daarin het oplossen van cijferreeksen en figuurreeksen en verbaal redeneren. Verder moesten onze mt-leden verschillende vragenlijsten invullen:
  • Persoonlijkheid
  • Denkstijlen
  • Leiderschapsstijl (Hogan)
Gedrag in de praktijk
Om het gedrag in de praktijk na te bootsen, maakten twee rollenspellen deel uit van het assessment. In het eerste rollenspel moest een gesprek met een klant worden gevoerd. De aanleiding voor het gesprek was een niet goed verlopen communicatiemoment tussen de betreffende klant en een collega. Het doel van dit rollenspel was om de duurzame relatie met de klant te waarborgen en verder op te bouwen richting de toekomst. Bij het tweede rollenspel moest een coachgesprek worden gevoerd met de betreffende collega. Naast de twee rollenspellen bestond het assessment eveneens uit een opdracht waarbij feedback van collega’s werd gevraagd. Ook moest er een voorstel worden gedaan voor een projectopzet.

Na afloop gaven onze mt-leden aan dat het assessment veel inzicht heeft gegeven en bovendien concrete handvatten in hun rol als leidinggevende.
 
 

Partnership met FC Groningen in de Maatschappij

Met het oog op de toekomst, investeert Oldenburger|Fritom als onderneming en werkgever in de provincie Groningen eveneens in een vitale regio. We zijn hierbij duurzame partnerships aangegaan met diverse regionale sportclubs en -verenigingen, die zich sterk focussen op een vitale leefstijl onder jongeren. Stichting FC Groningen in de Maatschappij is hier een voorbeeld van. Op maandag 19 juni jl. werden onze medewerkers door de stichting uitgenodigd voor een bezoek aan stadion de Euroborg.
 

Stichting FC Groningen in de Maatschappij werd opgericht om invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid van de profclub. De focus ligt op gezondheid, sociale samenhang en educatie. Door duurzame partnerships aan te gaan, wil de stichting onder meer de bewegingsarmoede in het verzorgingsgebied oplossen. Om daarbij de naamsbekendheid van de stichting te vergroten, is voormalig profvoetballer Arjen Robben gevraagd als ambassadeur. Robben is geboren in het Groningse Bedum en begon zijn carrière in het betaalde voetbal bij FC Groningen.

Bezoek aan de Euroborg
Op maandag 19 juni jl. nodigde FC Groningen de medewerkers van Oldenburger|Fritom uit voor een bezoek aan stadion de Euroborg. Dit bezoek stond in het teken van ons maatschappelijke partnership met de stichting. Bij aankomst werden we welkom geheten door Hans van Tamelen, projectleider MVO, en Nick Berends, programmaleider bij FC Groningen in de Maatschappij. Zij gaven onze collega’s een presentatie over de stichting en de Meer en Beter Bewegen programma’s. Deze programma’s hebben als doel om structurele oplossingen te bieden voor de bewegingsarmoede in de regio. Door te inspireren, motiveren, ontwikkelen en verbinden wil FC Groningen impact realiseren in het verzorgingsgebied.
 

Trainen in de Wijk
De activatie vanuit de club richt zich op verschillende doelgroepen, waaronder de jongeren in de provincie. Een voorbeeld van een programma dat gericht is op deze doelgroep is de scholentour. Hieraan nemen circa 40.000 kinderen deel van alle basisscholen in de provincie Groningen. Een ander voorbeeld is het maatschappelijke beweegprogramma Trainen in de Wijk. Met dit programma wil de stichting kinderen uit de regio inspireren en motiveren om gezond en actief door het leven te gaan. Tijdens een recente Trainen in de Wijk-sessie op het Leer- en Sportpark (LSP) in Veendam, mocht Oldenburger|Fritom de zogeheten Word Groter Ballen uitdelen. Hiermee kunnen de deelnemers ook na de beweegmiddag actief blijven bewegen.
 

Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding door het stadion. Er werd een kijkje genomen in de kleedkamers, in de Arjen Robben Lounge en in de persruimte. De medewerkers van Oldenburger|Fritom willen FC Groningen, en in het bijzonder Hans en Nick, heel hartelijk bedanken voor deze geweldig mooie dag en het heerlijke buffet!
 
De wereld om ons heen
Groninger Ondernemingsprijs 2023

Onlangs werd bekend dat Oldenburger|Fritom tot de tien genomineerden behoort voor de Groninger Ondernemingsprijs 2023. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een toonaangevende onderneming in de provincie Groningen. De stichting Groninger Ondernemingsprijs wil hiermee meer bekendheid geven aan bijzonder ondernemerschap in de provincie: goed presterende ondernemingen zijn een voorbeeld en stimulans voor andere ondernemingen.

Dit jaar is de 25e editie van de prijs en daarmee een jubileumeditie. Op 15 juni jl. was de voorlichtingsbijeenkomst op het provinciehuis in Groningen. Hier maakten we kennis met zowel de organisatie en de jury als de andere genomineerden: ACS, EasyToys, Enshore, Hessels Zeefbanden, Hovécon, Image+ Digital, OVM (Online Veilingmeester), Vesta Meubelgroep en Wovar. Tijdens deze bijeenkomst werd eveneens het tijdspad besproken.

Het vervolgtraject, waarin de tien genomineerden veel publiciteit krijgen, bestaat onder meer uit interviews en een bedrijfsonderzoek op het gebied van zaken als strategie en financiële administratie. Vervolgens vindt er in september een bijeenkomst plaats waar de tien genomineerden mogen pitchen om één van de drie finaleplaatsen. De uitreiking van de prijs is op 30 november in Martiniplaza te Groningen.
   
 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

 

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Bergamo (IT)

   
24100801-2745-4ff7-ba47-d6be91dd9578.png   27463366-c134-43f7-b0d6-63a65c5252b1.png
Website   LinkedIn
Copyright © 2023 Oldenburger|Fritom, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze email omdat u een relatie bent van Oldenburger|Fritom.
Heeft u geen interesse? U kunt zich hier uitschrijven.