Nieuwsbrief Oldenburger Fritom Editie 7

Publicatie datum: 25-02-2019

Hoe Oldenburger|Fritom het beste uit zichzelf haalt

Kunt u de e-mail niet goed lezen?
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Hoe Oldenburger|Fritom het beste uit zichzelf haalt

Voorwoord Algemeen Directeur

Beste lezer,

Er is alweer ruim een maand van het nieuwe jaar verstreken en de ontwikkelingen bij Oldenburger|Fritom zetten zich onverminderd voort. De bouw van ons nieuwe distributiecentrum vordert gestaag en de dakconstructie is inmiddels al gerealiseerd. Om voor de hoogst haalbare BREEAM norm ‘Outstanding’ in aanmerking te komen, moeten ook onze installaties aan de strengste duurzaamheidseisen voldoen. In deze nieuwsbrief meer over hoe het duurzaamste distributiecentrum van Noord-Nederland straks zonder gasaansluiting verwarmd wordt.

Ook bij het Top Dutch Solar Racing team staan duurzame innovaties centraal. Dit Noord-Nederlandse studententeam ontwerpt en bouwt een efficiënte zonneauto voor deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Hiervoor kunnen ze op de support rekenen van het regionale bedrijfsleven. Oldenburger|Fritom mag zich de trotse logistieke partner noemen van Top Dutch Solar Racing. U leest hoe wij dit topteam met onze logistieke expertise ondersteuning bieden bij dit avontuur ‘down under’.

Naast duurzaamheid is de Brexit uiteraard ook een hot topic in 2019. In onze vorige nieuwsbrief hebben wij aandacht besteed aan de zorgen die brancheorganisatie TLN zich maakt over de douanesituatie in het Verenigd Koninkrijk. Deze keer gaat onze rubriek ‘De Wereld Om Ons Heen’ over het belang van een vroegtijdige voorbereiding op elk Brexit-scenario.


En of het nu gaat om Brexit voorbereidingen of het realiseren van duurzame logistieke oplossingen: Oldenburger|Fritom doet elke dag weer een groot beroep op haar medewerkers. Daarom worden er bij Oldenburger|Fritom individuele trainingen en teamsessies belegd, waarbij de focus ligt op onze mindset. Gonnie van Alphen van de Mindset Company begeleidt ons hierin. Ze geeft ons inzicht in hoe het brein werkt en laat ons zo zien hoe we het beste uit onszelf kunnen halen. U leest in deze nieuwsbrief welke positieve effecten dit heeft op Oldenburger|Fritom als collectief.

Ik wens u veel leesplezier,
René DaleFors besparen op de CO2-uitstoot
Bij Oldenburger|Fritom luidt het motto ‘niet afwachten, maar proactief handelen’. Terwijl politiek Den Haag nog volop debatteert over het Klimaatakkoord, focussen wij ons nu op het realiseren van onze eigen klimaatdoelstellingen. Zo zal ons nieuwe distributiecentrum worden uitgerust met de meest duurzame installaties. Denkt u hierbij aan automatisch dimmende LED verlichting, een geavanceerd luchtklimaatsysteem en een all-electric warmtepomp. Ons distributiecentrum wordt dus zonder gasaansluiting gebouwd en dit zorgt voor een forse besparing op de CO2-uitstoot.

Mate van duurzaamheid
Omdat wij bouwen volgens BREEAM Outstanding, het hoogste niveau van dit internationaal erkende keurmerk, moet ons distributiecentrum voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Het BREEAM-scoringssysteem bestaat hierbij uit 9 categorieën en elke categorie kent een eigen wegingsfactor. De mate van duurzaamheid van het gehele gebouw en de gerealiseerde installaties tellen mee in meerdere categorieën. Dit zijn behalve de categorieën Energie en Materialen, ook de categorieën Gezondheid, Water, Afval en Vervuiling.

                          bdd9cbfe-1927-4a14-8ec7-5630ad2eebe3.jpg

Installatie van een all-electric warmtepomp
De BREEM-totaalscore op de 9 categorieën wordt uiteindelijk gekwalificeerd met 1 ster tot 5 sterren. Het BREEAM-certificaat Outstanding is met 5 sterren de hoogste kwalificatie. Daarom heeft Oldenburger|Fritom onder meer gekozen voor de installatie van een all-electric warmtepomp. Een gasaansluiting is hierdoor niet meer nodig. Omdat een all-electric warmtepomp weinig elektriciteit gebruikt, is deze installatie een toonbeeld van duurzaamheid en zetten wij hiermee een belangrijke stap naar gasloos ondernemen.


Up for a challenge down under
Top Dutch Solar Racing is een team met een missie. Dit Noord-Nederlandse studententeam ontwikkelt en bouwt een eigen zonneauto voor deelname aan de beroemde Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Wat begon als een initiatief van studenten van de RUG en Hanzehogeschool, is uitgegroeid tot een multidisciplinaire samenwerking. Een samenwerking die uniek is. De zonneauto wordt namelijk samen met het regionale bedrijfsleven gecreëerd door mbo-, hbo- en wo-studenten van diverse opleidingen in Drenthe, Friesland en Groningen.

Duurzame innovaties
De World Solar Challenge voert internationale studententeams over een afstand van 3000 kilometer dwars door de Australische outback: van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De uitdaging is om de efficiënte zonneauto te realiseren waarbij duurzame innovaties worden aangejaagd. Het Top Dutch Solar Racing team zal in oktober dit jaar deelnemen in de Challenger Class van de World Solar Challenge.
 
                             4017efd7-17e7-4102-9167-976e1251ec9b.jpg

Logistiek partner
Momenteel wordt er op Zernike Campus in Groningen nog hard gewerkt aan de zonneauto. Eenmaal gereed, zal deze vervoerd moeten worden van Groningen naar Australië. Dit is waar Oldenburger|Fritom als logistiek partner van Top Dutch Solar Racing om de hoek komt kijken. Wij gaan straks het complete transporttraject van de flightcase met zonneauto en bijhorende techniek verzorgen. Daarnaast ondersteunen wij dit topteam daar waar nodig en gewenst met onze internationale logistieke expertise.

De 15e editie van de World Solar Challange
Sinds 1987 wordt de World Solar Challenge iedere twee jaar gereden. De 15e editie vindt plaats van 13 tot en met 20 oktober 2019. Het is voor het eerst dat een Noord-Nederlands studententeam deelneemt aan de World Solar Challenge. In voorgaande edities deden studententeams mee van de TU Delft, de Universiteit Twente & Saxion en de TU Eindhoven.

fca40cb5-e501-4b72-8a41-68f04a3d743f.pngDe wereld om ons heen
Brexit voorbereidingen

Over minder dan twee maanden breekt de Brexit-deadline aan. Onlangs is uit een enquête van de Kamer van Koophandel gebleken dat nog maar een kwart van de ondervraagde ondernemers zegt goed voorbereid te zijn. Dit komt onder meer doordat er op dit moment nog veel onduidelijk is.

Zeker is in ieder geval wel, dat alle EU-landen te maken krijgen met douanezaken bij het handelsverkeer met het Verenigd Koninkrijk zodra de Brexit een feit is. Importeert of exporteert u dus goederen vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk? Dan krijgt u na de Brexit zeker met douaneformaliteiten te maken.

Hoewel een no deal-Brexit onwaarschijnlijk lijkt, is het wel verstandig om met alle mogelijke Brexit-scenario’s rekening te houden. Om u hierin te ondersteunen, is de Brexit Impact Scan gelanceerd. Deze impactscan geeft u inzicht in welke gevolgen de Brexit voor uw onderneming kan hebben. Op basis hiervan wordt u geadviseerd om nu alvast de nodige voorbereidingen treffen.

e7fb9b70-676f-4ad5-8b84-6c5192c8b977.jpgZelfkennis vormt de basis voor een excellerend collectief
Hoe laat u uw medewerkers het beste uit zichzelf halen? En hoe creëert u tegelijkertijd collectieve ambitie? Kortom, hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf de ideale balans vindt tussen persoonlijke ontwikkeling en een optimaal saamhorigheidsgevoel? In de zoektocht naar het antwoord kwam Oldenburger|Fritom uit bij Gonnie van Alphen van de Mindset Company. Zij neemt ons mee op een ontdekkingsreis door ons brein en onze mindset. Want als we weten hoe ons brein en onze mindset werkt kunnen we ontwikkelgericht werken aan onze gedachtenpatronen en zijn we beter in staat om als collectief te excelleren.

Een geboren leider
Er wordt weleens van iemand gezegd dat hij of zij een geboren leider is. Daarmee wordt bedoeld dat de persoon in kwestie van nature over de juiste leiderschapskwaliteiten beschikt. Dat zou goed kunnen. Maar wat zijn juiste leiderschapskwaliteiten eigenlijk? Stel, iemand werd in de vorige eeuw een geboren leider genoemd. Werden deze persoon dan dezelfde kwaliteiten toegedicht als iemand die we anno 2019 een geboren leider noemen? Deels wel natuurlijk. Een leider is nog steeds iemand die samen met het team waaraan hij of zij leidinggeeft, beoogde doelen probeert te bereiken.

Coachend leiderschap
De weg naar deze doelen toe is in de afgelopen decennia echter veranderd. Het autoritair leiderschap heeft plaatsgemaakt voor coachend leiderschap. Het verschil? Bij autoritair leiderschap neemt de leider zelf alle beslissingen en delegeert hij of zij de taken. Een coachend leider daarentegen, zet zich in om de competenties van zijn of haar teamleden verder te ontwikkelen en te verbeteren. Hij of zij bevordert juist de zelfstandigheid van de teamleden om eigen initiatieven te ontplooien en geeft hen hierin alle vertrouwen.

                               8b25c3ff-ee36-4b01-a53a-ecf452b56df0.png

Platte organisatiestructuur
Dit gebeurt ook bij Oldenburger|Fritom. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden zo laag mogelijk in ons bedrijf gelegd waarbij het ondernemerschap van al onze medewerkers wordt gestimuleerd. Onze platte organisatiestructuur helpt ons hierbij. Al in 2009 zijn we gestart met coachend leiderschap trainingen en in 2016 hebben we deze verdiept naar persoonlijk coachend leiderschap. Dit betekent dat al onze medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van vitaliteit, maar ook in het elkaar aanspreken op houding en gedrag om zo elkaar en de organisatie te ondersteunen in de ontwikkeling.

Growth Mindset versus Fixed Mindset
Hoe we dit doen? Onder meer door alle medewerkers – van directie tot en met de werkvloer – inzicht te geven in het verschil tussen een growth mindset en een fixed mindset. Kort samengevat, betreft een growth mindset de overtuiging dat iemand zijn of haar capaciteiten kan ontwikkelen. Bij een fixed mindset wordt verondersteld dat deze capaciteiten vast staan. Gonnie van Alphen van de Mindset Company laat ons zowel in leiderschap, persoonlijk en in teamverband zien hoe we ons brein en onze mindset positief kunnen veranderen. Oldenburger|Fritom streeft dus niet alleen bij logistieke oplossingen continuous improvement na. Dit doen we ook bij onszelf.

 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

459d609b-3ef5-496a-8da4-05fd74369d9e.png

 

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Caravaggio (IT)