Nieuwsbrief Oldenburger Fritom editie 1 2018

Publicatie datum: 19-04-2018

Zo wordt wereldwijd dezelfde taal gesproken

Kunt u de e-mail niet goed lezen?
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

oldenburger_logo.png

Zo wordt wereldwijd dezelfde taal gesproken

Voorwoord Algemeen Directeur

Beste Lezer,

In onze welkomsthal in Veendam prijkt inmiddels trots het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”. Het predicaat is de kroon op een eeuw bestaan in de logistiek en een mooi slotstuk van onze jubileumviering.

Door de toekenning van deze eretitel zijn we gemotiveerder dan ooit om nieuwe logistieke oplossingen te ontplooien. Zoals u van ons gewend bent, loopt de continuous improvement methode hier als een rode draad doorheen. Deze methode wordt geborgd door ons kwaliteitsmanagementsysteem met certificeringen volgens internationaal erkende normen en standaarden. In deze nieuwsbrief leest u hoe deze wereldwijde erkenning ervoor zorgt dat er in iedere leverketen dezelfde taal gesproken wordt.

Ook onze klantrelatie Bekaert Combustion Technology spreekt deze wereldwijde taal. Eind maart hebben we ons partnership verlengd. U leest met welke logistieke oplossingen we Bekaert de komende drie jaar wederom van dienst mogen zijn.

In onze vaste rubriek ‘De Wereld Om Ons Heen’ een beknopte uiteenzetting van de omzetontwikkelingen binnen de Nederlandse transportsector in 2017. In tegenstelling tot het jaar 2016 lieten alle deelbranches van de transportsector het afgelopen jaar een stijgende omzetlijn zien. Toch lopen voor 2018 de verwachtingen per deelbranche uiteen.

19162b0b-6077-407f-ae02-fb2468ba2ea5.jpg

Tenslotte is het de voetballiefhebbers onder u wellicht niet ontgaan dat de spelers van FC Emmen met een nieuwe rugsponsor het veld betreden: Stichting Jarige Job. Een gezamenlijk initiatief van FC Emmen en Oldenburger|Fritom. U leest in deze nieuwsbrief hoe dit tot stand is gekomen.

Ik wens u veel leesplezier,
René Dale


De Universele taal van normen en standaarden
Naar schatting bestaan er wereldwijd ongeveer 7000 verschillende talen. Hoewel hiervan het Engels de belangrijkste taal is in internationale betrekkingen, voert het Mandarijn-Chinees de lijst aan van meest gesproken talen ter wereld. Het Spaans maakt deze top 3 compleet. Kortom, de kans is dus ontzettend klein dat iedereen in een internationale leverketen (even goed) dezelfde taal spreekt. Nu is eenduidige communicatie juist in leverketens belangrijk om transparantie en traceerbaarheid te creëren, maar hoe?

Normen en standaarden
Dit is waar wereldwijd geaccepteerde normen en standaarden om de hoek komen kijken. Wanneer leveranciers en afnemers in een internationale leverketen gecertificeerd zijn volgens dezelfde normen en standaarden vindt optimale ketenbeheersing plaats. Er wordt een universele taal gesproken die alle betrokken partijen begrijpen. Ook binnen de gecertificeerde organisaties zelf. Daar komt bij, dat steeds meer afnemers alleen zaken willen doen met gelijk gecertificeerde leveranciers.

Zonder twijfel is ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement ’s werelds meest bekende norm. ISO 9001 gecertificeerde organisaties richten zich op continu verbeteren om zo de klanttevredenheid te verhogen. Daardoor is ISO 9001 op vrijwel iedere sector van toepassing. Ditzelfde geldt voor ISO 14001 (milieumanagement) en ISO 45001, de opvolger van OHSAS 18001 (veiligheidsmanagement).

0c49c36a-5a5d-4fde-8e77-add7e0a960f6.jpg

Sectorspecifieke talenkennis
Naast deze generieke normen zijn de meeste organisaties ook sectorspecifiek gecertificeerd. Zo beschikken logistieke dienstverleners zoals Oldenburger|Fritom tevens over het Keurmerk Transport & Logistiek. Maar daar blijft het niet bij. Logistieke dienstverlening is verweven in de gehele leverketen van uiteenlopende sectoren. Om het kwaliteitsniveau in alle processen te kunnen waarborgen, zal een logistieke dienstverlener zich ook moeten certificeren volgens de sectorspecifieke normen en standaarden van haar klantrelaties. Voor de voedingsmiddelensector zijn we bijvoorbeeld ook ISO 22000, FSSC 22000 en GMP+ gecertificeerd. Alleen door de kennis van deze sectorspecifieke talen kunnen we wereldwijd de missie en visie van onze klantrelaties vertolken.

Pioniers in milieuvriendelijke oplossingen
Sinds 2015 werken Bekaert Combustion Technology en Oldenburger|Fritom naar wederzijdse tevredenheid samen. Bekaert waardeert de professionaliteit van Oldenburger|Fritom en haar vooruitstrevendheid op het gebied van supply chain management. Op haar beurt bijt Oldenburger|Fritom zich graag vast in de veelzijdige logistieke uitdagingen die Bekaert haar biedt. Voor beide partijen alle reden het partnership afgelopen maart met een periode van drie jaar te verlengen.

ceb8061e-2cbe-4210-8868-4b0aea6ad88a.jpg

L. van der Woude (l) – VP Combustion Technologies Bekaert en R. Dale – Algemeen Directeur Oldenburger|Fritom


Marktleider in premix-technologie
Het huidige Bekaert in Assen werd in 1966 opgericht door Furigas. In 2000 werd de fabriek in hoog rendement gasbranders en warmtewisselaars overgenomen door Bekaert Combustion Technology. Deze multinational is marktleider op het gebied van de zogeheten premix-technologie. Dit houdt in dat de efficiëntie van warmtecellen in combinatie met condenserende warmtewisselaars gemaximaliseerd wordt. Dit resulteert in een sterk beperkte uitstoot van NOx, CO en CO2. Doordat Bekaert continu voorop loopt in milieuvriendelijke oplossingen wordt het bedrijf wereldwijd als ware pionier beschouwd.

Maatschappelijk verantwoord ketenbeheer
Passend bij dit innovatieve karakter zocht Bekaert in Assen indertijd naar een partner die als hoogstaand verlengstuk van hun fabriek kon optreden. Deze werd in Oldenburger|Fritom gevonden. Oldenburger|Fritom behartigt diverse processen van de totale leverketen voor Bekaert. Zo worden niet alleen warehousing en value added services verzorgd maar ook wegtransport, lucht- en zeevrachtzendingen naar bestemmingen over de hele wereld. Hierbij focust ook Oldenburger|Fritom zich op milieuvriendelijke innovaties, zij het uiteraard op logistiek vlak. Om hierin de continuïteit te kunnen waarborgen maakt de Lean Six Sigma methode een belangrijk deel uit van de bedrijfsvoering van beide pioniers. Monitoring gebeurt middels KPI’s en ook vinden er quarterly meetings plaats. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat ‘continuous improvement’ een kernthema is van het verlengde partnership voor de komende drie jaar.

De wereld om ons heen
Omzet transportsector in
410a34e4-b70e-4c89-8d89-5d541267e6d9.png2017 gestegen
Kende de Nederlandse transportsector nog een omzetdaling in 2016, in het vierde kwartaal van 2017 steeg de omzet met 4,4 procent. Dit vermeldde het statistiekbureau CBS in de Kwartaalmonitor Transport. Het was het vierde kwartaal op rij waarin de omzet over de gehele transportsector een stijgende lijn liet zien.

De omzetlijn van de deelbranche wegvervoer stijgt al sinds het einde van 2013. De aantrekkende economie zorgt ervoor dat de vraag naar deze transportdiensten groter wordt. De omzet van het wegvervoer is in het vierde kwartaal van 2017 dan ook met 4,5 procent gestegen. Het vervoer over water liet een omzetstijging zien van 4,4 procent en de omzet binnen het luchtvervoer steeg met 5 procent.

Voor 2018 zijn de verwachtingen over het algemeen positief. Per saldo verwacht ruim 20 procent van de bedrijven in de transportsector een voortzetting van de stijgende omzetlijn. Bedrijven die actief zijn in het vervoer over water zijn minder positief. Zij verwachten in 2018 per saldo juist minder om te zetten. Ook zullen ze minder investeren, hoewel ze wel meer personeel denken aan te nemen.
Samen sterk voor Stichting jarige Job
Ieder najaar geeft eerstedivisionist FC Emmen ondernemingen de kans hun bedrijfslogo prominent te verbinden aan de voetbalclub. Onder de ludieke titel ‘U kunt onze rug op!’, kunnen ondernemingen de kans kopen om de rest van het seizoen rugsponsor te worden. In het kader van sportsponsoring als onderdeel van ons duurzaam ondernemerschap, gaf ook Oldenburger|Fritom hier gehoor aan. Uit de tientallen deelnemende ondernemingen trok de notaris ons afgelopen november als winnaar.

MVO
Zowel FC Emmen als Oldenburger|Fritom hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Daarom is op voordracht van Oldenburger|Fritom het initiatief genomen de gewonnen rugsponsoring aan Stichting Jarige Job te geven. Stichting Jarige Job zet zich in voor kinderen voor wie een verjaardagviering niet tot de mogelijkheden behoort. Dit is voor maar liefst 60.000 kinderen in Nederland het geval.

0a0c9cc8-2fa4-4da7-9b90-0519160636a7.jpg

Verjaardagboxen
Om deze kinderen toch hun mooiste dag van het jaar te laten vieren, stelt Stichting Jarige Job verjaardagboxen ter beschikking. Hierin is alles aanwezig voor een geslaagde kinderverjaardag. Cadeautjes, taartmix, ballonnen, slingers en traktaties voor op school.
FC Emmen en Oldenburger|Fritom hopen met dit initiatief nog meer sponsoren te enthousiasmeren voor dit goede doel.

 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

459d609b-3ef5-496a-8da4-05fd74369d9e.png

 

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Caravaggio (IT)

Copyright © 2018 Oldenburger|Fritom, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze email omdat u een relatie bent van Oldenburger|Fritom.
Heeft u geen interesse? U kunt zich hier uitschrijven.