105 jaar transportoplossingen op maat

04 maart 2022

De ontwikkeling van transport in 105 jaar bij Oldenburger|Fritom

Transport vormt het fundament waarop Oldenburger|Fritom is gebouwd. Hetgeen in 1917 begon met paard en wagen is inmiddels uitgegroeid tot wereldwijde transportoplossingen via weg, water, lucht en spoor. In de afgelopen 105 jaar heeft Oldenburger|Fritom zich dan ook ontwikkeld volgens de fundamentele veranderingen op transportgebied. Bovenal echter, is het de klantvraag geweest die ons bedrijf hierin continu heeft aangezet tot flexibiliteit en innovaties.

Ondernemerszin

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog besloot de toen 37-jarige Jan Oldenburger een eigen transportbedrijf te starten in Veendam. Hij zag in zijn baan als boerenarbeider geen toekomst meer. Zijn eerste klant was steenfabriek W. Everts & Co., eveneens uit Veendam. Na verloop van tijd merkte Oldenburger dat er behalve stenen ook veel vraag was naar zand. Om efficiënt aan deze vraag te kunnen voldoen, richtte hij hierin een tweede tak op. Ook kocht hij daarom in 1929 zijn eerste vrachtwagen. In de jaren dertig volgden nog drie exemplaren.

Oldenburger & Zonen

De Tweede Wereldoorlog vormde de eerste echte crisis voor Jan Oldenburger. Weliswaar wist hij de kostbare banden veilig te stellen, maar de bezetter nam zijn trucks in beslag. Inmiddels waren de zoons van Oldenburger ook werkzaam binnen het bedrijf. In 1945 schreef hij hen in als vennoten bij de Kamer van Koophandel. Samen gingen ze verder als Oldenburger & Zonen. Het transport bestond voornamelijk uit bulkgoederen, waaronder stenen, zand, grind, kolen, kunstmest, strokarton en bakkersmeel. Kortom, producten waar in die naoorlogse jaren veel vraag naar was.

Expansie in de jaren ‘70, ‘80 en ‘90

Jurjen Oldenburger was al op 17-jarige leeftijd werkzaam binnen het bedrijf van zijn vader, oprichter Jan Oldenburger. De zoons van Jurjen – Jan, Willy en Simon – zetten in 1968 het bedrijf voort onder de naam de Gebroeders Oldenburger. Zij waren het die voor de expansie tekenden in de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.  Er werd een wagenpark opgebouwd en in 1975 waren er circa tien chauffeurs in loondienst. Ook werd in die jaren de basis gelegd voor onze huidige partnershiprelatie met zetmeelconcern Avebe.

Logistieke dienstverlening

Omdat er in 1999 geen opvolgers binnen de familie zijn, komt er voor het eerst in ruim 80 jaar geen Oldenburger-nazaat aan het roer. Wel blijft ons bedrijf een echt familiebedrijf: de Fritom Logistic Solutions Group neemt ons bedrijf over. Het is dezelfde periode waarin het begrip ‘logistieke dienstverlening’ meer naamsbekendheid krijgt. Transport is niet langer de enige oplossing voor onze klantrelaties. De markt vraagt om een totaalpakket aan logistieke oplossingen.

Weg, water, lucht en spoor

Dit gegeven wordt met het verstrijken der jaren in de 21e eeuw alleen maar versterkt. Voor Oldenburger|Fritom begint dit in 2005 met de vraag van klantrelaties in de hightechsector. Zij kiezen naast hun vestiging in Nederland ook voor productielocaties in Oost-Europese landen zoals Tsjechië, Slowakije en Polen. Kwaliteit en korte doorlooptijden blijven hierin essentieel. Daarom besluit Oldenburger|Fritom een innovatief direct shipments netwerk op te zetten. Hierin worden zendingen rechtstreeks vanaf de (Oost-Europese) fabriekslocaties verstuurd naar de eindklanten.

Maar daar blijft het niet bij. Toeleveranciers bevinden zich ook vaak in overzeese landen. Datzelfde geldt voor diverse eindklanten. Juist daarom wordt in 2016 voor een vestiging op Schiphol-Rijk gekozen. Ook beschikken we om deze reden over de status van Erkend Agent, de AEO-C en AEO-S vergunningen en zijn we IATA-lid.

Duurzaamheidsstreven

Eveneens in de 21e eeuw ligt er steeds meer focus op het gebied van duurzaamheid en circulair ondernemen. In relatie tot ons wegtransport richten we ons daarom op het reduceren van de CO2 uitstoot. Onder andere met behulp van Euro 6-motoren en LNG-trekkers. Door samenwerking binnen de Fritom Group kunnen we de beladingsgraad van onze voertuigen vergroten en lege kilometers beperken.

Mede hierdoor hebben we de Lean and Green Star Award aan onze uitgebreide rij met certificeringen kunnen toevoegen. Anno 2022 richten we ons tevens op de 17 Sustainable Development Goals en Agenda 2030. Gecombineerd met duurzame innovaties, proberen we zo flexibel in te spelen op de supply chain uitdagingen waar onze klantrelaties nu mee geconfronteerd worden.

Oldenburger|Fritom

Veendam | Emmen | Schiphol-Rijk |Tatabánya (HU) | Bergamo (IT)

Certificeringen Oldenburger|Fritom

Internationaal logistiek dienstverlener Oldenburger|Fritom is IATA lid.
De distributiecentra van Oldenburger|Fritom in Veendam zijn gecertificeerd volgens BREEAM Outstanding en BREEAM Excellent.
Oldenburger|Fritom has the AEO-C status for customs simplification and the AEO-S status for security and safety.
Oldenburger|Fritom in Veendam is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 22000 en ISO 45001.
Oldenburger|Fritom is gecertificeerd volgens de MVO Prestatieladder niveau 4.
Oldenburger|Fritom is gecertificeerd volgens het Keurmerk Transport en Logistiek voor wegtransport door heel Europa.
Oldenburger|Fritom in Veendam beschikt over ISO 22000 certificering en het FSSC 22000 certificaat.
Gmpplus Fsa Logo
Logistiek dienstverlener Oldenburger|Fritom in Veendam is gecertificeerd volgens de Lean and Green Star.