Kikkoman Foods Europe B.V.

Kikkoman Foods Europe B.V. partner van Oldenburger|Fritom Logistic Solutions

“Een kwalitatief hoogstaande logistieke partner met een gedeelde focus op duurzaamheid.”

Jan Stutvoet — Senior Manager Operations, Kikkoman Foods Europe B.V.

Kikkoman Corporation uit Japan is wereldwijd marktleider voor sojasaus. In 1997 werd in het Groningse Sappemeer de eerste Europese brouwerij geopend, die zich sindsdien steeds verder uitbreidt. Als lid van de ProTerra Foundation, draagt Kikkoman in Sappemeer actief bij aan het Groningse ondernemersklimaat. Daarom wordt onder meer de samenwerking gezocht met regionale partners. “In Oldenburger|Fritom hebben we een kwalitatief hoogstaande logistieke partner gevonden met een gedeelde focus op duurzaamheid”, aldus Jan Stutvoet, Senior Manager Operations bij Kikkoman Foods Europe B.V.

De historie van Kikkoman voert terug naar de 17e eeuw. In de Japanse stad Noda begon de familie Mogi met het maken van een donkerbruine, aromatische saus van sojabonen, tarwe, zout en water. De ligging van de stad langs de oevers van de rivier Edo bood hierbij veel voordelen: een optimale toelevering van grondstoffen en een snelle levering naar de groeiende stad Edo, het huidige Tokio. Even later ontdekten Nederlandse handelaren dit ‘zwarte goud’ en brachten het naar Europa.

In 1917 bundelden de families Mogi en Takanashi vervolgens hun krachten. Samen richtten zij Noda Shoyu Co. Ltd. op. In 1964 werd de naam veranderd in Kikkoman Shoyu Co. Ltd. en sinds 1980 is de bedrijfsnaam Kikkoman Corporation, met hoofdkantoren in Noda en Tokio. Tegenwoordig is Kikkoman wereldwijd marktleider in Japanse sojasaus en een officiële leverancier van het Japanse hof. Met meer dan 7000 werknemers is het concern naast Japan onder andere gevestigd in Singapore, Taiwan, China, Australië, de Verenigde Staten, Canada en Europa.

Kikkoman Foods Europe B.V.
In 1997 opende Kikkoman de eerste brouwerij in Europa, Kikkoman Foods Europe B.V., in het Groningse Sappemeer. Deze locatie werd om velerlei redenen gekozen. De goede waterkwaliteit, de ruimte voor uitbreiding en de optimale infrastructuur richting andere Europese landen zoals Duitsland. Daarnaast was de aanwezigheid van gekwalificeerd personeel in de nabije omgeving eveneens een belangrijke reden om voor deze locatie te kiezen.

Inmiddels leggen ruim 100 medewerkers zich in Sappemeer toe op het produceren van de beste kwaliteit sojasaus, die wordt gedistribueerd door heel Europa en daarbuiten. Innovatie speelt daarbij een belangrijke rol. Het assortiment wordt continu verder ontwikkeld, onder meer met andere oosterse saussoorten. Kikkoman’s Europese verkoopkantoor in Düsseldorf verkoopt de producten via een omvangrijk netwerk van distributeurs aan verschillende klanten. Deze klanten zijn actief in de retail, foodservice de levensmiddelenindustrie.

Partnership met Oldenburger|Fritom
Het partnership tussen Kikkoman in Sappemeer en Oldenburger|Fritom kwam in 2013 tot stand. In dat jaar werd voor de eerste keer een complete productielijn vanuit Japan naar Nederland vervoerd. “We kenden Oldenburger|Fritom vanuit de regio”, vertelt Stutvoet. “Ze boden ons de beste logistieke oplossing voor dit specialistisch vervoerstraject. Oldenburger|Fritom droeg toen, en nog steeds, zorg voor de aflevering van uiteenlopende producten van Kikkoman op het juiste moment en op de juiste plaats.”

In 2018 werd de samenwerking uitgebreid met transport oplossingen in Europa. Eerst richting Polen en inmiddels ook richting Duitsland en Frankrijk. Stutvoet: “Qua wegtransport in Europa werkt Kikkoman samen met een kleine groep logistieke dienstverleners uit de regio. Na meerdere gesprekken met Commercial Manager Marienus van der Laan, hebben we er destijds voor gekozen om Oldenburger|Fritom ook hiervoor in te schakelen. We zijn toen klein begonnen om elkaar beter te leren kennen. De samenwerking verliep vanaf het begin goed en daarom hebben we deze in de loop der jaren uitgebreid.”

Sinds begin 2021 doet Kikkoman eveneens een beroep op de warehouse oplossingen van Oldenburger|Fritom. Zowel voor grondstoffen, waaronder sojasauspoeder, lege flessen en flesdoppen, als voor gereed product. Oldenburger|Fritom verleent vooral value added services (VAS). Binnengekomen producten van Kikkoman uit Japan worden bijvoorbeeld omgepakt voor levering aan de B2B markt. “Doordat we continu bleven en blijven groeien ontstond de behoefte aan het uitbesteden van een deel van onze warehousing activiteiten. Inmiddels was Oldenburger|Fritom voor ons een waardevolle partner geworden die door de investering in duurzame warehousing oplossingen naadloos aansloot op onze duurzame bedrijfsvoering.”

Focus op duurzaamheid
De gedeelde focus op duurzaamheid komt in het partnership tussen Kikkoman en Oldenburger|Fritom op verschillende manieren tot uiting. “Kikkoman is lid van de ProTerra Foundation”, zegt Stutvoet. “Hierin zijn de 17 Sustainable Development Goals van de VN meegenomen. De ProTerra-standaard is in 2006 ontwikkeld. Deze standaard heeft een lange historie en ervaring in het bevorderen van duurzaamheid in de voedsel- en diervoederketen en in het scheiden van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) vrije materialen.
De standaard is georganiseerd in tien principes die zijn afgestemd op het doel om goede landbouwpraktijken te bevorderen, het milieu te beschermen en een respectvolle behandeling van werknemers en gemeenschappen te bevorderen. Vanuit deze gemeenschappelijke rol werken we ook zoveel als mogelijk samen met regionale partners.” Het partnership met Oldenburger|Fritom is hier een uitgelezen voorbeeld van.

Jan Stutvoet – Senior Manager Operations, Kikkoman Foods Europe B.V.:

“De bedrijfsvoering van Oldenburger|Fritom sluit naadloos aan op die van Kikkoman Foods Europe B.V. Richting de toekomst hebben we een gedeelde focus op duurzaamheid. Hieraan kan concreet invulling gegeven worden door duurzaam samen te werken in de leverketen.”

Meer over onze value added services

Commercial Manager of Oldenburger|Fritom Logistic Solutions.

Marienus van der Laan
Commercial Manager

Oldenburger|Fritom

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Bergamo (IT)

Certificeringen Oldenburger|Fritom

Internationaal logistiek dienstverlener Oldenburger|Fritom is IATA lid.
De distributiecentra van Oldenburger|Fritom in Veendam zijn gecertificeerd volgens BREEAM Outstanding en BREEAM Excellent.
Oldenburger|Fritom has the AEO-C status for customs simplification and the AEO-S status for security and safety.
Oldenburger|Fritom in Veendam is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 22000 en ISO 45001.
Mvo Prestatieladder Niveau 4 Oldenburger Fritom (1)
Oldenburger|Fritom is gecertificeerd volgens het Keurmerk Transport en Logistiek voor wegtransport door heel Europa.
Gmpplus Fsa Logo
Gdp Api Registered Oldenburger Fritom
Logistiek dienstverlener Oldenburger|Fritom in Veendam is gecertificeerd volgens de Lean and Green Star.
Oldenburger|Fritom in Veendam beschikt over ISO 22000 certificering en het FSSC 22000 certificaat.