Drie broers aan het stuur

Publicatie datum: 11-07-2017

In het eerste artikel is kort gememoreerd aan de start door Jan Oldenburger van een eigen transportonderneming met paard en wagen. Met behulp van zijn zoons wist hij al voor de Tweede Wereldoorlog een bloeiend bedrijf in de benen te krijgen. De eerste vrachtwagen was aangeschaft in 1929, in de jaren dertig volgden nog twee mooie exemplaren met een laadvermogen van 1500 kilo. Dat was al heel wat in die jaren. In 1942 werden de trucks op last van de Duitse bezetter in beslag genomen. De banden hadden de Oldenburgers tijdig weten te verstoppen. Die kwamen na de oorlog onder het stro vandaan.

Na de Tweede Wereldoorlog namen de zoons het bedrijf van oprichter Jan over. Ze vervoerden vooral veel kunstmest, bakkersmeel, grind en zand. Uiteindelijk kwam het in de jaren 60 tot een breuk tussen de broers Jurjen, Simon, Jan Willem en Jan. Laatstgenoemde begon voor zichzelf onder de naam Jan Oldenburger Transport.


René Dale

Gebroeders Oldenburger
Jurjen besloot na aandrang van zijn zoons Jan, Willy en Simon de transportonderneming te continueren. In 1968 doopten zij deze om tot Gebroeders Oldenburger. 'Je moest elke kans grijpen die zich voordeed', vertelt Jurjens zoon Jan in het jubileumboek. De drie broers gaven het bedrijf nieuw elan. Rond 1975 hadden ze zo'n tien chauffeurs in loondienst. Als een bedrijf zich in Veendam vestigde was Jan er als de kippen bij om kennis te maken. 'Als je eenmaal binnen was, kon je verder praten.' Niet afwachten, maar gelijk handelen was het devies.

Als een van de eersten in de regio schaften de broers een tautliner aan, zodat de lading van Avebe droog bleef tijdens het vervoer. Een noviteit. Binnen enkele jaren vervoerde Oldenburger voor het aardappelmeelconcern 15.000 ton. In 1988 besloot het drietal een nieuwe stap te zetten. Aan de Middenweg hadden ze geen doorgroeimogelijkheden, dus besloten ze het bedrijf te verhuizen naar de Zwaaikom. Gelijktijdig bouwden ze een eerste grote opslagloods voor Resina Chemie en Avebe. Jan: 'Wij waren de eerste kleine vervoerder in Noord-Nederland die vervoer met opslag op deze schaal combineerde.'

De jaren 90
Jaar op jaar groeide het bedrijf, er leek geen vuiltje aan de lucht. Toch dienden zich grote veranderingen aan. Halverwege de jaren negentig realiseerden Jan, Willy en Simon zich dat opvolging wel eens moeilijk zou kunnen liggen. Het was tijd de bakens te verzetten. Daarover meer in de volgende vooruitblik op het eeuwboek Oldenburger|Fritom door auteur Fokko Bosker.