Nieuwsbrief Oldenburger Fritom Editie 2 2018

Publicatie datum: 22-10-2018

Bouw van ons nieuwe distributiecentrum in volle gang

Kunt u de e-mail niet goed lezen?
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.

Bouw van ons nieuwe distributiecentrum in volle gang

Voorwoord Algemeen Directeur

Beste Lezer,

Afgelopen juli informeerden we u dat Oldenburger|Fritom een duurzaam distributiecentrum laat bouwen in Veendam. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en tot nu toe verlopen de bouwwerkzaamheden geheel volgens planning. In deze nieuwsbrief meer over de eerste fase van ons nieuwbouwproject, waarin speciale aandacht is besteed aan het BREEAM-onderdeel Landgebruik & Ecologie.

Met dit distributiecentrum volgens de hoogste BREEAM-duurzaamheidsscore hebben we een primeur in het Noorden. Net zoals FC Emmen dat in Drenthe heeft: de eerste voetbalclub in de provincie die gepromoveerd is naar de Eredivisie. Daarnaast heeft FC Emmen ook een primeur in de Eredivisie zelf. U leest hoe deze voetbalclub op een unieke manier voor meer verbinding in de regionale samenleving zorgt.

Onze vaste rubriek ‘De Wereld Om Ons Heen’ gaat deze keer over de naderende Brexit. 29 maart 2019 komt met rasse schreden dichterbij. Wat zijn de gevolgen voor de logistieke sector? Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich grote zorgen over douane gerelateerde zaken.

Ten slotte het bijzondere verhaal van Cas Roelvink uit Vorden. Deze 9-jarige jongen zet zich vol passie in voor een goed doel. Daarvoor is hij inmiddels gemeentelijk onderscheiden met een jeugdlintje. Voor welk doel deze jonge held zich inzet? U leest het allemaal in deze nieuwsbrief.

Ik wens u veel leesplezier,
René Dale


Duurzaam bouwen met oog voor flora en fauna
Begin juli werden de eerste grondwerkzaamheden verricht voor ons duurzame distributiecentrum in Veendam. Meteen na de zomervakantie werd het bouwproject vervolgd met heien. In totaal werden er 289 palen de grond in geslagen. Inmiddels is ook de fundering gestort en is het eerste deel van de laadkuilen gereed gemaakt. Bovendien is er in het kader van BREEAM een natuurrapportage opgesteld.

Landgebruik & Ecologie
Om BREEAM-gecertificeerd te kunnen worden, vindt een onafhankelijke beoordeling plaats. Middels een scoringssysteem wordt gekeken of er voldoende duurzaamheidsprestaties zijn gerealiseerd. Dit scoringssysteem is opgebouwd uit 9 verschillende categorieën. Naast categorieën als Materialen, Energie en Gezondheid, behoort ook Landgebruik & Ecologie tot het BREEAM-scoringssysteem. De wegingsfactor van deze categorie is 10 procent.


Natuurrapportage
Bij BREEAM Landgebruik & Ecologie staat ecologische duurzaamheid centraal. Een belangrijk onderdeel is het opstellen van een natuurrapportage. Hierbij wordt een ecologische analyse verricht door middel van literatuur- en veldonderzoek. Zo wordt onder meer inzichtelijk gemaakt welke duurzame integratie van ecologie op een bedrijfsterrein gerealiseerd kan worden. Op basis van deze potentiebepaling wordt het bedrijfsterrein op een natuurvriendelijke manier ingericht met voorzieningen voor flora en fauna.

Specifieke beplanting en een insectenhotel
Uit het ecologisch onderzoek van ons bedrijfsterrein is naar voren gekomen dat wij de lokale natuurwaarden kunnen versterken door middel van een insectenhotel. Daarbij wordt eveneens specifieke beplanting geplaatst. Door deze combinatie levert Oldenburger|Fritom een positieve bijdrage aan de vlinders, hommels en bijen die in onze omgeving voorkomen.


FC Emmen nu al onbetwiste koploper van de Eredivisie
Zondag 20 mei 2018: de datum die voor altijd in het geheugen gegrift staat van voetbalminnend Drenthe. Voor het eerst in de provinciegeschiedenis slaagde een voetbalclub erin te promoveren naar de Eredivisie. Of het FC Emmen lukt in de Eredivisie te blijven? De tijd zal het leren. Als het echter aankomt op maatschappelijk verantwoord ondernemen vervult FC Emmen nu al de onbetwiste koploperspositie.

Stichting Naoberschap United
Eerder dit jaar werd namelijk Stichting Naoberschap United opgericht. Met deze stichting wil FC Emmen meer verbinding creëren in de regionale samenleving. De voetbalclub wil van betekenis zijn voor bedrijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dit doet de kersverse eredivisionist op een unieke manier. Geen enkele andere voetbalclub in Nederland helpt bedrijven zo hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij te nemen.


Certificaat voor deelnemende bedrijven
In plaats van partijen alleen maar bij elkaar te brengen, zet Naoberschap United mensen in om ondersteuning te bieden aan uiteenlopende activiteiten. Spelers, medewerkers en trainers van FC Emmen hebben allemaal een belangrijke rol in de uitvoering. Ditzelfde geldt voor de partners van de stichting. Bovendien wordt een certificaat uitgereikt als bewijs dat deelnemende bedrijven duurzaam ondernemerschap nastreven.

Verbreding draagvlak
Het draagvlak wordt nog verder verbreed door de diversiteit van het bestuur. Deze bestaat naast de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout (voorzitter), onder meer uit Henk Eising (initiatiefnemer van Naoberschap United) en Hans Boers (rector van het Carmelcollege Emmen). De stichting zet zich in voor tal van activiteiten en projecten voor goede doelen. Zo worden bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid naar een baan. Daarnaast wordt eenzame ouderen het gevoel gegeven dat zij er nog steeds toe doen.

Partner van Naoberschap United
Dit mooie initiatief van FC Emmen kon meteen op de steun van Oldenburger|Fritom rekenen. We slaan als partner van Naoberschap United graag met FC Emmen de handen ineen om hier een groot succes van te maken. Daarnaast is Oldenburger|Fritom ook leverancierspartner van FC Emmen. Inmiddels hebben we al meerdere logistieke diensten aan deze topclub mogen leveren.

Voor meer informatie over Stichting Naoberschap United kunt u contact opnemen met Jos Schaart. Jos is Coördinator MVO bij FC Emmen en vertelt u graag wat Naoberschap United voor uw bedrijf kan betekenen: jos.schaart@fcemmen.nl.

 

De wereld om ons heen
De naderende Brexit

Net als Duitsland en België behoort Groot-Brittannië tot de belangrijkste exportpartners van Nederland. Het CBS meldde dat de handel met Groot-Brittannië ons land in 2017 maar liefst 22,7 miljard euro heeft opgeleverd. Ruim 45 procent hiervan bestaat uit goederen van eigen makelij. 42 procent bestaat uit de export van diensten en de rest uit wederuitvoer.

Het is voor Nederland dus belangrijk dat deze exportverdiensten niet in gevaar komen nu de Brexit na 29 maart 2019 een feit zal zijn. Dat vindt ook Transport en Logistiek Nederland (TLN). Deze brancheorganisatie maakt zich vooral zorgen over de douanesituatie in Groot-Brittannië. Zo is de Britse douane vorige maand begonnen met een gefaseerde introductie van een nieuw douanesysteem, de Customs Declaration Service (CDS).

Het besluit om met dit systeem te werken, werd vóór het Brexit-referendum genomen. Daarom vraagt TLN zich af of dit nieuwe systeem de hoeveelheid aangiftes wel aankan. TLN maakt deze zorgen onder meer kenbaar aan de Vaste Kamercommissie Europese Zaken. Deze commissie bracht op 9 en 10 september een Brexit-werkbezoek aan Groot-Brittannië. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de Brexit-pagina van TLN: www.tln.nl/onderwerp/brexit.Transport van doppen voor Cas
Cas Roelvink uit het Gelderse Vorden is nog maar 9 jaar oud en heeft nu al een gemeentelijke onderscheiding gekregen. De burgemeester van de gemeente Bronckhorst verraste hem afgelopen juni met een jeugdlintje en een mooie oorkonde. Cas werd hierbij uitgeroepen tot jonge held van Bronckhorst. De reden voor deze benoeming heeft alles te maken met de bijzondere inzet van Cas voor het Diabetes Fonds.

Doppen verzamelen
Cas heeft zelf sinds vier jaar diabetes, ofwel suikerziekte. Dit betekent dat hij 24-uur zorg nodig heeft. Dat is niet alleen ingrijpend voor Cas, maar voor het hele gezin. Voor diabetesonderzoek is veel geld nodig. En om zelf een steentje bij te dragen, loopt Cas ieder jaar de collecte voor het Diabetes Fonds. Maar daar blijft het niet bij. De jonge held van Bronckhorst spaart namelijk doppen en zamelt zo ook geld in voor dit goede doel.


Een heus fenomeen
Wat als een klein initiatief begon, is inmiddels uitgegroeid tot een heus fenomeen. Waren het eerst alleen de Vordenaren, inmiddels levert de hele gemeente Bronckhorst doppen in bij Cas. Zelfs bedrijven en particulieren buiten Vorden doen nu mee. Daar waar mogelijk haalt Cas zelf de doppen op met zijn skelter met aanhanger.

Transport van Neede naar Leeuwarden
Als er echter 12 big bags met doppen in Neede klaar staan om vervoerd te worden naar Leeuwarden, is de skelter van Cas geen optie meer. Dus daarom heeft hij een paar maand geleden via Omroep Gelderland een oproep gedaan. Hierin verzocht hij bedrijven om dit transport belangeloos voor hem te verzorgen.

Een eer om Cas van dienst te zijn
Voor Oldenburger|Fritom een eer om de jonge held hiermee van dienst te zijn. We gaven meteen gehoor aan zijn oproep. In een live-uitzending van Omroep Gelderland lieten we ons vertellen dat een actie nog nooit zo snel was vervuld. Inmiddels hebben we begrepen dat onze miniatuurtruck boven zijn bed staat en dat er al weer 2 big bags met doppen voor transport klaar staan. Zet ‘m op Cas: op onze support kun je rekenen!

 

Bent u geïnteresseerd in wat Oldenburger|Fritom voor u kan betekenen,
heeft u een vraag, suggestie of een logistieke uitdaging voor ons?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: we helpen u graag!
Dat kan via sales@oldenburgerfritom.nl

459d609b-3ef5-496a-8da4-05fd74369d9e.png

 

Veendam | Emmen | Schiphol | Tatabánya (HU) | Caravaggio (IT)

Copyright © 2018 Oldenburger|Fritom, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze email omdat u een relatie bent van Oldenburger|Fritom.
Heeft u geen interesse? U kunt zich hier uitschrijven.